Böcker jag skrivit och antologier jag medverkat i

Den här boken är avsedd att vara en vägledning för dig som drömmer om att ge ut din egen bok. Den är särskilt riktad till dig som är ny inom skriv- och bokutgivnings-världen och inte vet var du ska börja för att få svar på alla dina frågor. Det är den första boken i sitt slag som tar upp ‘lite om allt’ som du behöver veta inför din boks färdig-ställande och ditt nya författarliv.

Boken beskriver processen från skrivande och olika bindningstyper till formgivning och försäljning. Den tar upp allt från berättarknep och olika språk- och grammatiska regler till pliktexemplar. Fakta blandas med tips och kuriosa. Att skriva en bra bok som dessutom ser snygg ut är en utmaning, men det är inte omöjligt att genomföra hela denna process själv – om du bara vet vad du ska göra, hur du ska göra det och när du ska göra det. I denna bok får du svaren!

Elisabeth tror på att alla människor har (minst) en bok inom sig som vill ut. Men resan till att bli utgiven (eller ge ut själv) är lång och mödosam. Ibland kostsam. Boken leder författaren genom hela bokutgivningsprocessen. Den är ett stöd att luta sig mot, oavsett nivån på dina skrivambitioner. Ett omfattande register i slutet gör att boken även blir ett användbart uppslagsverk. Lycka till med din kommande bok!

Boken är helt gjord i Microsoft Word, ett ordbehandlingsprogram många har tillgång till.

Om författaren
Elisabeth Magnusson Rune är civilekonomen som hoppade av ekorrhjulet för att satsa på en gammal dröm: att skriva och att arbeta med andras texter. Hon har gett ut ett dussin noveller i olika antologier samt ett antal böcker på eget förlag. Denna bok är den hon själv saknade när hon påbörjade sin författarresa.

Elis Magnusson – Från dalsländsk bondpojke till Sveriges främste expert på fartygs-motorer – En släkthistoria

Denna bok handlar framförallt om Elis Magnusson. Bondsonen från Dalsland som arbetade sig upp från enkla omständigheter som spring-grabb i Göteborg, till att bli Sveriges främste expert på fartygsmotorer. Resan dit var lång och innefattade många års studier på både Sjöbefälsskolan i Göteborg och Chalmers, förutom flera års tjänstgöring till sjöss som maskinist. Elis får tjänsten som Sveriges förste Maskintekniske Överinspektör för landets fem sjöbefälsskolor och innan han går i pension får han utmärkelsen Riddare av Nordstjärneorden. En man med stora ambitioner och enorm drivkraft att ’bli någon’.
Men boken handlar också om Elis fru Anna och deras närmaste släktingar. Det är en gripande släkthistoria som handlar om djup syskonkärlek, men också om bittra
släktkonflikter. Den handlar om sjukdom och död i tuberkulosens spår. Om en djup Gudstro i Schartauansk anda, som hjälpte till att hantera den djupaste sorg. Den handlar om uppnådda mål och drömmar som brast.
Denna släkthistoria spänner över tvåhundra år – den börjar i Bohuslän och via Dalsland
slutar den i storstaden Göteborg. Boken bygger på många års släktforskning och är skriven av Elis äldste son Gerhard och barnbarnet Elisabeth.

Elis Magnusson – En släkthistoria – YouTube

99 sätt att använda en hundbajspåse –  skitnö(r)dig kunskap om hundbajs och plast

Det är hög tid att sjunga den viktiga hundbajspåsens lov och hylla dess mångsidighet. Denna bok presenterar hela 99 förslag på praktiska och opraktiska användningsområden som du aldrig kunnat drömma om. För extra nytta och nöje finns förklarande
bilder som hjälp.

Därefter kan du nosa dig vidare till bokens seriösare andra del: den om hundbajspåsens miljöpåverkan, inte minst vad gäller spridning av mikroplast i naturen, och vad du som påsanvändare har att ta ställning till idag. Här förklaras nedbrytbarhet, kompostering, smittorisker och olika upplockningstekniker samt tillbehör som du inte visste att du behövde.

Helt enkelt en skitrolig bok om skitviktiga saker.

Mamma, pinnen rör på sig! En liten bok om vandrande pinnar

Vandrande pinnar är faktiskt insekter. Det är inte så vanligt att man håller insekter som husdjur, men de vandrande pinnarna är ett undantag.

Vandrande pinnar är väldigt lättuppfödda. det är antagligen därför de har blivit så populära som husdjur. Det behövs nämligen inga hanar för att få ungar.

I denna lilla bok får du lära dig det viktigaste du behöver veta om hur du ska sköta dina vandrande pinnar.

Fika med noveller

Över en fika kan precis allting hända. Vi kan bevittna hemlighetsfulla och ofräscha sysslor som våra medmänniskor utför eller vi kan få negativa och livspåverkande besked. Vi kan välja att bryta släkters arvsynder eller vi kan uppleva att faran ibland lurar närmare än vi befarat.

Det här är en samling med fyra verklighetsbaserade berättelser. Svåra ämnen som livets mening och Drottninggatans rädslor blandas med hemligheter och bismaker. Inga ämnen är för ointressanta att läsa om när vi fikar.

Elisabeth Magnusson Runes noveller är alla inspirerade från händelser i hennes liv. Hon räds inte att skriva om svåra relationer, chockerande scenarier och obekväma situationer. Kanske känner fler igen sig i hennes berättelser?

Hitta läkningen i skogen – en hjälp ut ur utmattningssyndrom

”När man är så trött så det värker i varenda ben i hela kroppen, ska man vara glad över att man inte är abborre.”
// Carl-Gustaf Lindstedt

Lösningen på denna kroppsliga trötthet kan vara så enkel som att dra åt skogen … Bokstavligt talat. Ny forskning visar nämligen att det är hälsosamt att vistas i skog och vistelsen kan till och med skydda mot allvarliga sjukdomar.

HITTA LÄKNINGEN I SKOGEN En hjälp ut ur utmattningssyndrom är en bok för alla människor. Främst för de som gått in i väggen, men även för de som är i riskzonen. Boken beskriver på ett lättillgängligt och tidvis humoristiskt sätt hur man kan hitta tillbaka till en harmonisk tillvaro med hjälp av skogens alla detaljer. Stubbar och stenar, kottar och barr, myror och löv allt får en helt ny innebörd i denna bok.

Massage för hund

I denna bok får du lära dig HUR du kan massera din hund.
Du får lära dig olika massagetekniker.
Du får lära dig VARFÖR du ska massera.
Du får lära dig NÄR du ska, samt när du INTE ska, massera.
Du får lära dig hur OFTA och hur LÄNGE du ska massera.
Du får dessutom, genom teckningar, lära dig åtta vanliga
massagegrepp du kan göra på din egen friska hund i
förebyggande syfte.
Denna text gavs ut första gången 1996, som kompendium, och
var då unikt i sitt slag. Massage (och stretching) för hund var
på denna tid något nytt i Sverige och emellanåt både ifrågasatt
och förlöjligat.
Idag anses både massage och stretching vara naturliga inslag i
en hunds förebyggande och rehabiliterande omsorg.
Denna nya upplaga har enbart fått ny formgivning. Innehållet
är densamma som när det först gavs ut.

Stretching för hund

I denna bok får du lära dig HUR du kan stretcha din hund.
Du får lära dig om muskler.
Du får lära dig VARFÖR du ska stretcha.
Du får lära dig NÄR du ska, samt när du INTE ska, stretcha.
Du får lära dig hur OFTA och hur LÄNGE du ska stretcha.
Du får dessutom, genom teckningar, lära dig åtta vanliga
stretchingrörelser du kan göra på din egen friska hund i
förebyggande syfte.
Denna text gavs ut första gången 1996, som kompendium, och
var då unikt i sitt slag. Stretching (och massage) för hund var
på denna tid något nytt i Sverige och emellanåt både ifrågasatt
och förlöjligat.
Idag anses både stretching och massage vara naturliga inslag i
en hunds förebyggande och rehabiliterande omsorg.
Denna nya upplaga har enbart fått ny formgivning. Innehållet
är densamma som när det först gavs ut.

Sådan herre, sådan hund
– en studie över faktorer som påverkar
människor i valet av hundras

Forskningen kring djurs sociala och psykologiska betydelse har i det närmaste varit obefintlig. Inriktningen har varit ensidigt biologisk.
Ingemar Norling har i en undersökning ”Människans bästa vän” (1981) visat att hunden dels tillfredsställer viktiga psykiska, sociala och fysiska behov hos stora grupper människor, dels fungerar som en viktig förmedlare och kontakt med andra människor och med naturen. Han redogjorde även för orsaker till varför man skaffar viss hundras.
Denna studie visar på att ålder och kön på den blivande hundägaren tillsammans med eventuellt tidigare hundinnehav, uppväxt med hund, familjesammansättning, boendemiljö, vänner och bekantas hundinnehav, vad man tidigare läst och hört om hundar och hundraser samt tänkt användningsområde, påverkar människor till att köpa en ras ur en viss grupp och/eller av en viss storlek.

Denna text gavs ut första gången 2004, som kompendium. Texten bygger på en seminarieuppsats i företagsekonomi, en påbyggnadskurs på Ekonomlinjen vid Företagsekonomiska Institutionen på Stockholms Universitet, vårterminen 1985. Denna nya upplaga har enbart fått ny formgivning. Innehållet är densamma som när det först gavs ut.

Dolt under ytan – 22 personliga berättelser

Elisabeth medverkar med kapitlet ”Dolda handikapp och andra pinsamheter”.

I den beskriver hon sin ansiktsblindhet (prosopagnosi) på ett humoristiskt men samtidigt allvarligt och informativt sätt. En medfödd, ärftlig social begränsning som ändå har sina fördelar.

Elisabeth heter jag och är plattfot. För mig var det ett nog så pinsamt tillstånd när jag var tio år och var tvungen att ha stora tunga inlägg i skorna. Men denna prekära situation har idag lösts av ett enormt produktsortiment av så kallade fotvänliga skor med uppbyggd sula.

Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob

En tävling inom ramarna fantastik, kläder från sekelskiftet och Göteborg utmynnade i denna antologi.

Elisabeth medverkar med novellen ”Papegojan och damen”.

”Djävulens avkomma!”

Den gamla damen spottade och fräste ut orden samtidigt som hon gjorde korstecknet och backade tillbaka in i lägenheten.

”Trollpacka!”

Skriv om ditt liv 11 författare berättar hur

Elisabeth medverkar med kapitlet ”Poppa popcorn och lägga livspussel”.

”Jag vill skriva men kan inte!”

Känns orden igen? Du känner att du har något att berätta. Något som pockar på att få komma fram. Men du vet inte hur du ska börja. Eller i vilken ände. Du sätter dig ner och tittar på den vita skärmen eller det tomma pappersarket. Du vill fånga så mycket drömmar och känslor. Du vill levandegöra så många människor. Du vill göra historien rättvisa.  Du vill ha den där perfekta början. Och det där underbara slutet. Och du vill att alla dina läsare ska känna sig berörda, påverkade.

När mammor dör – Kvinnor om att mista sin mor

Elisabeth medverkar med ett kapitlet.

Vem är jag att sörja att min mamma inte lever längre, när hon själv inte ville det? För det kan faktiskt också vara jobbigt när någon INTE får lov att dö. Någon som inte vill annat än somna in. Vem är då jag att inte i stället glädjas åt att hon faktiskt fick som hon ville i slutändan, så som jag är övertygad om att hon själv gladde sig över, när hon sjönk in i mörkret? Mamma såg bara ett långt lidande framför sig. Hon ville inte leva längre. Vem är jag då att beröva henne döden?

Över en vårfika – en novellantologi om saker vi inte pratar om

Elisabeth medverkar med novellen ”En medmänniskas smaklösa men smakrika hemlighet …”.

I den beskriver hon en handling som många av våra medmänniskor sysslar med, men som kanske ingen är stolt över och skryter om. Antologins klart äckligaste bidrag!

Det regnade. Små rännilar av blänkande vatten dansade nedför glasrutan. De stannade upp ibland som för att fundera på hur de skulle våga sig vidare ner mot det okända. Så tvekade de lite åt vänster … och rusade nedför stupet och anslöt sig till sina syskon som redan hade samlats i en liten pöl på fönsterblecket.

Över en sommarfika – en novellantologi om livets mening

Elisabeth medverkar med novellen ”Arvsyndens slutbetalning”.

I den behandlar hon hur karaktärsdrag nedärvs i generationer – tills någon en dag sätter ner foten och säger ’stopp och belägg, nu räcker det’.

”Mamma! Mamma?”

Min dotter lät orolig. Jag var rädd att jag nog hade somnat till lite, mitt i hennes berättelse om familjens senaste resa. Så oartigt av mig. Men jag var trött. Och det var så varmt och skönt i sängen.

Över en fika i Svea Rike – en novellantologi om sådant som skrämmer oss

Elisabeth medverkar med novellen ”Missriktad rädsla”.

I den behandlar hon en mors oro över hur den nyligen vuxna dotterns resa i främmande länder ställs mot hemskheter som oväntat sker på hemmaplan. Vem ska egentligen vara orolig över vem?

”Men du LOVADE att inte noja?! Tror du på allvar att vi åker till Burma i blindo utan visum?! DU MÅSTE SLUTA!!”

Dotterns ilska hade känts som ett hårt slag i ansiktet när jag läste hennes sms. Hon tyckte att jag oroade mig alldeles för mycket.

Över en fika kan allting hända – novellantologi

Elisabeth medverkar med novellen ”Fika med bismak”.

I den behandlar hon hur den svenska traditionen att fika, som är förknippad med positivitet, mys och glädje, även kan användas för att dölja en dold agenda. En agenda som kan vara mörk, tråkig och destruktiv.

Vilken konstig uppfart, hinner jag tänka innan jag kör uppför backen och parkerar bilen så långt mot ena kanten jag kan, för att det skulle få plats en bil till bredvid min, om det knep. Stort hus. Flott, som det verkade. Jag låser bilen och riktar in mig på ytterdörren. Ett långt smalt glasfönster bredvid.

Våra bästa skrivtips

Elisabeth medverkar med kapitlet ”Skogen som inspiration”.

I den beskriver hon hur du kan använda skogen som inspirationskälla genom förfarandet att ’stänga av och öppna upp’.

Forskning har visat att vistelse i skog ger minskad stress, blodtryck och puls sjunker, koncentrationen blir bättre och kreativiteten och de positiva tankarna ökar.

Hälsa & Folkbildning, Andra Boken

”Författaren och samhällsdebattören Stefan Whilde startade hösten 2015 projektet Hälsa och Folkbildning. Människor med olika bakgrund och erfarenhet bjöds in för att medverka som skribenter i en serie om fyra folkbildande böcker. Ledord var bredd och spets. Dörren hölls öppen för alla: läkare (även skolmedicinska), vårdpersonal, terapeuter, massörer, akupunktörer, patienter, journalister … alla. Vår idé var att likt en folkrörelse låta folk få komma till tals och berätta sin historia och dela sina erfarenheter och sina kunskaper.”

Bokförlaget Hansson@Notis

Hälsa & Folkbildning, Fjärde Boken

”Hälsa & Folkbildning är ett nordiskt projekt för hälsofrihet och medicinsk mångfald. I fyra helt unika böcker på sammanlagt 1 500 sidor berättar 200 engagerade skribenter om hälsa i ett brett, internationellt perspektiv.”

Bokförlaget Hansson@Notis