Diplomerad Lektör

Vill du ha en lektörsläsning av mig kommer du att få följande (om inte annat överenskommits):

 • mellan 5 och 20 sidor med ett övergripande sammanfattande utlåtande –> med både styrkor och svagheter (i den ordningen)
 • många kommentarer, påpekanden, tankar, frågor, synpunkter och beröm inskrivna direkt i ditt manus, med syfte att få dig att fundera på om du kan utveckla, stryka, omformulera, flytta runt eller bara njuta av berömmet ***
 • emellanåt även tips och förslag (jag blir gärna lite av en både redaktör, testläsare och manusutvecklare) – men se detta mer som ett sätt att kicka igång din egen fantasi ***
 • handlingsplan
 • allt givetvis skrivet på ett lättbegripligt sätt och med en och annan emoji inslängd
 • möjlighet att via mail ställa frågor om mitt utlåtande och mina kommentarer, upp till två veckor efter mottagandet

Jag tror nämligen på att vara rak och ärlig. Jag tror inte på att göra dig en björntjänst. Jag vill kunna berätta för dig både det som är bra och inte behöver ändras OCH det som är mindre bra och behöver vidareutvecklas. Jag vill hjälpa dig att bli en ännu bättre författare helt enkelt.
Du har en berättelse du vill få ur dig och jag vill hjälpa dig putsa fram den. Svårare än så är det egentligen inte.

Kom dock ihåg att mina tips och förslag endast är, just det, förslag – det är din text och i slutänden är det du som bestämmer vad du vill göra och hur du vill göra det.

Vill du bara få beröm och höra om dina styrkor, är jag antagligen inte rätt lektör för dig. 🙂
Är du däremot öppen för andra infallsvinklar, oliktänkande och kritiska ögon (allt i syfte att förbättra ditt manus och utveckla dig som författare), ja, då är jag antagligen rätt lektör för dig.

*** Ingår endast i den utökade lektörsläsningen.

Vilka manus jag helst tar mig an:

 • fantasy
 • magisk realism
 • mystik
 • sci-fi (om det inte är mycket teknik inblandat)
 • facklitteratur (ekonomi, biologi)
 • historiska romaner
 • arbetsplatsromaner
 • allt inom psykologi/psykiatri
 • speciella ämnen som utbrändhet, mobbing, narcissism, demens, asperger, HSP (Highly Sensitive Person), autism, ätstörningar, misshandel, maskrosbarn, TCK (Third Culture Kid), invandring, mm
 • alla böcker med anknytning till hund och katt (beteende, inlärning, träning, osv)
 • alla övriga djur- och naturböcker
 • resehandböcker (globetrotter som jag är), gärna Sydamerika (lite spanska gör inget)

Men givetvis även:

 • barn & ungdom
 • skönlitteratur
 • feel-good

De jag helst överlåter åt någon kollega:

 • skräck
 • sci-fi (om det är mycket teknik inblandat)
 • poesi
 • lyrik

Då jag själv bott utomlands under större delen av min ungdom, tar jag gärna manus från författare med internationella rötter (invandrare, utvandrare, utlandssvenskar, adopterade, med mera) speciellt om manusen hanterar dessa ibland känsliga områden.

Jag vill helst ha in manus i Word med följande format:

 • Word
 • Times New Roman eller motsvarande
 • 12 punkter
 • 1,5 i radavstånd
 • 2,5 cm marginaler på alla sidor

PRISLISTA

Utökad lektörsläsning: 12 öre/ord + 25% moms
Omläsning av samma manus: 10 öre/ord + 25% moms
Novellutlåtande: 10 öre/ord + 25% moms
Lektörsläsning light-versionen: 10 öre/ord + 25% moms
Kapitelrespons: 1 600 kr + 25% moms
Korrekturläsning12 öre/ord + 25% moms eller enligt överenskommelse
Grundläggande språkgranskning: 1 600 kr +25% moms
Speedcoachning: 160 kr + 25% moms
Medförfattare: enligt överenskommelse

Avbetalningsplan kan vid behov diskuteras.

Innehåller ditt manus mycket foton och/eller teckningar, kontakta mig för ett kostnadsförslag.

Längst ned på sidan hittar du beskrivningar av de olika tjänsterna.

Kom ihåg: All hantering av mina lektörsutlåtanden ska behandlas konfidentiellt, om inte annat överenskommits. Och givetvis behandlar jag ditt manus konfidentiellt också.
Vill du inte se mig kommentera eller raljera över ditt manus i sociala medier, vill jag antagligen inte heller se mina synpunkter behandlas så. Ömsesidig respekt helt enkelt.

Sagt om mig

FRÅGOR & SVAR

Vad tittar en lektör på?

Som lektör har jag en mängd områden jag kan titta på i ditt manus. Olika manus kräver olika lektörsögon och därmed olika fokus på de olika områdena.

Kanske vet du exakt vad orden nedan betyder eller så är du lite osäker. Fråga mig i sådana fall, så kan jag förklara.
Eller så köper du boken ”Steg för steg till ett perfekt manus” av Sissel Myrup.

genre – målgrupp – tema – intrig – perspektiv / berättarröst – dramaturgi – karaktärer – gestaltning – dialoger – lösa trådar / planteringar / tankevurpor / faktafel / trovärdighet – tempus – tidslinjen – miljö – syfte – tempo – undertext – övertydlighet – cliffhangers – kapitelrubriker – titeln med mera.

Dessutom slänger jag ofta och gärna ett öga på språket i ditt manus. Jag resonerar som så, att även om du måste skriva om hela manuset (Gud förbjude), kan det ju vara bra att inte göra om samma språkmissar.

Behöver jag ens en lektör?

Ja, antagligen.

De flesta av oss (inklusive oss lektörer) blir hemmablinda. Det betyder att vi inte längre bara läser vad som står på papperet (eller på skärmen) utan våra hjärnor hjälper till att rätta och fylla igen luckor. Du ser inte längre dina fel därför att din hjärna hjälper dig (eller i detta fall, gör en björntjänst) att komplettera och läsa rätt.

En utomstående har inte access till din hjärna och all den kunskap (om manuset!) som finns där och kan alltså inte rätta, komplettera eller fylla igen luckor.

Dessutom har inte alla som skriver, en djupare kunskap om hur ett bra manus bör se ut. Bra i bemärkelsen att förlag kan tänkas vilja trycka den och läsare kan tänkas vilja köpa den.

Och nej, svärmor, granne, sambo, dotter, bästa kompis eller annan närstående är väldigt sällan ett bra alternativ till en lektör. Varför? Tja, dels därför att de antagligen vill fortsätta vara din kompis och kanske inte alltid ger den ärligaste responsen och dels för att de ofta saknar den kunskap och erfarenhet som en lektör besitter.

Svälj din stolthet – du vinner på det i längden!

Men en lektör är så dyr – vad gör jag om jag inte har råd?

Du får se det som en investering. Dina chanser att få ditt manus antaget av ett traditionellt förlag, efter att en lektör nagelfarit det, blir större. Och med ett förlag i ryggen ökar dina chanser att sälja många böcker. Och det var väl det du ville? Sälja böcker? Och tjäna lite pengar?

Se det som en bostadsförsäljning. Du lägger pengar på att kanske renovera men i alla fall home styla hemmet före visning. Resultatet blir att bostaden blir attraktivare, fler kommer på visningen och det blir budgivning. I slutänden får du mer betalt för bostaden än du räknade med  initialt.

 

Ska jag alltid gå på rekommendation (”hen är jättebra”) eller avrådan (”hen är urusel”) vad gäller lektör?

Nej. Av många skäl.

Lektörer är vanliga människor (Va? Är vi?) och vi har olika bakgrund, tycker om olika saker och bondar med olika typer av människor. Bara för att din kompis bondade så bra med lektör A och med hens deckare, betyder inte att du kommer att bonda lika bra med samme lektör med din självbiografi. Så bilda dig en egen uppfattning, helt enkelt!

Hitta den lektör som passar just DIG och som passar just DITT manus. Anlita flera olika lektörer för manuset i olika skeenden.

Har vi lektörer alltid rätt?

Ja och nej, beroende på område.

JA: Gäller det språkfel, finns facit i SAOL, Svenska skrivregler och annan litteratur. Inte så mycket att orda om. Likaså om tidslinjen är felaktig (någon har dött innan denne ens har fötts, till exempel). Faktadetaljer kan vara ett annat exempel.

NEJ: De flesta områden är mer eller mindre subjektivt bedömbara. Vad en lektör tycker är bra vad gäller miljöbeskrivning, kanske en annan lektör tycker är otillräckligt.  Vad en lektör tycker är trovärdiga karaktärer, kanske en annan lektör tycker är otrovärdiga.

Se oss lektörer som en röst, en väldigt kompetent röst dock. Lyssna på vad vi har att säga om ditt manus. Bearbeta våra synpunkter. Tänker vi så här, kanske flera förlag också tänker så. Och många testläsare. Men du kan aldrig göra både dig själv och alla andra nöjda, så i slutänden är det du själv som bestämmer vad du vill ta till dig och hur du vill lösa det. Vi lyfter potentiella problem, men du bestämmer om, när och hur problemet ska lösas.

Jag håller inte med min lektör – är det en dålig lektör då?

Antagligen inte.

Antingen är du inte mottaglig för konstruktiv kritik på ditt manus, utan hade hellre kanske bara hört hur bra ditt manus var… 😉
eller så har ni bara olika åsikter och då är det bara att strunta i lektörens kommentarer. (Men bli inte förvånad om andra läsare kommenterar på samma saker…)

Mina lektörstjänster