På väg ner till SmåLit i Jönköping i fredags, lyssnade jag på P1. Där pratades det om sortering av böcker i bokhyllor. Och vilket infekterat ämne det är, om man har vitt skilda åsikter i hur man korrekt sortera sina titlar.

Självklart det gamla sättet att sortera på efternamn eller titel på boken.
Eller i bokryggarnas höjdordning.
Eller i genre.

Men sen kan man sortera i färgordning om man tycker det är fint. Alla röda tillsammans och alla blå bredvid. Eller i vilken ordning sorterar man färgerna? I bokstavsordning? Blåa står före cerise. Och gröna står före röda. Eller vadå före. Börjar man uppifrån i vänstra hörnet och går nedåt eller åt höger? Alla dessa frågor diskuterade de inte.

Sedan kom det lite udda varianter på sortering. Någon sorterade på hur väl de trodde att författarna skulle ha glädje av varandra över en middag. Hade de något att prata om, placerades de ihop. Trodde man de inte var på samma våglängd, placerade de långt ifrån varandra.

En annan sorterade på var, rent geografiskt, böckerna utspelade sig. Beroende på hur många böcker man har får det kanske bli per region, land eller kontinent. Man börjar med Norrland överst och slutar med Australien unders, eller?

Den intressantaste sorteringen, hade de hämtat ur en inredningsartikel. Där stod alla böcker med pärmarna vända inåt. En neutral placering för att ens gäster inte ska kunna se vad man föredrar för litteratur. Frågan är bara hur man hittar bland sina böcker.

Idag tar vi ”selfies” på oss själva och publicerar på sociala medier. Framtidens grej blir att ta ”shelfies”. En bild där vi står framför våra tjusiga bokhyllor och visar upp inte bara våra titlar utan även hur vi sorterar våra böcker.

Då jag precis startat projekt ”rensa ut böcker” här hemma (för att kunna få plats med nya böcker) väljer jag att fuska. Denna tapet hittade jag på en restaurang i Norrköping. Så där stod jag och grubblade över sättet att placera böcker både liggandes och ståendes. Och ihopbundna med snöre.

Hur sorterar du dina böcker?